Dimitri Mitropoulos Papers
ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ - COLLECTION OVERVIEW
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ - BIOGRAPHICAL NOTE
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ - SCOPE AND CONTENT
ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ - COLLECTION OVERVIEW
Collection Number: GR ASCSA GL DM 095
Name(s) of Creator(s): Dimitri Mitropoulos (1896-1960), Kaiti Katsoyanni
Title: Dimitri Mitropoulos Papers
Date [bulk]: 1912-1960
Date [inclusive]:
Language(s): Greek, English, French
Summary: Dimitri Mitropoulos, a world-known conductor, served as director of the Symphony Orchestras of Boston (1936-1938) and Minneapolis (1938-1949), as well as of the Philarmonic Orchestra (1949-1950) and the Metropolitan Opera in New York. The collection consists of handwritten sheet music for piano, songs, chamber music, orchestra, and opera from Mitropoulos's early years (1910-1919) and the "Greek Period" (1924-1937); correspondence (1933-1953); letters to his friend Kaiti Katsoyanni (1920-1960); newspaper clippings and interviews, musical reviews of his work as composer and conductor; programs of orchestral performances (Minneapolis Symphony Orchestra, Metropolitana Opera) as collected by Kaiti Katsoyanni; and photographs, audio tapes, etc.
Quantity: 3.20 linear meters
Immediate Source of Acquisition: Gift of James A. Dixon and Kaiti Katsoyanni, 1963, 1981
Information about Access: The papers are catalogued and available for research
Cite as: Ï㽶ÊÓƵ, Archives, Dimitri Mitropoulos Papers (Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, Τμήμα Αρχείων, Αρχείο Δημήτρη Μητρόπουλου)
Notes: The catalogue was prepared by Angeliki Kosmopolou, Natalia Vogeikoff-Brogan, Eleftheria Daleziou, and Deborah Ninios
For more information, please contact the ARCHIVES at:
The Ï㽶ÊÓƵ
54 Souidias Street
Athens 106 76
Greece
phone: +30 213 000 2400 (ext. 425)
Contact via E-mail
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ - BIOGRAPHICAL NOTE
Ο Δημήτρης Μητρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18 Φεβρουαρίου του 1896. Το 1910 γράφτηκε στο Ωδείο Αθηνών όπου σπούδασε πιάνο με τον Ludwig von Wassenhoven και σύνθεση με τον Armand Marsick. Πολύ νωρίς και πριν ακόμη πάρει το δίπλωμα του έγραφε τραγούδια και συνέθετε κομμάτια για πιάνο. Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του σε συναυλία έγινε στις 22 Μαρτίου 1913, στο πρόγραμμα της οποίας περιλαμβανόταν και η σύνθεση του Μητρόπουλου Un morceau de concert. Το 1915 σε συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών, ο Δημήτης Μητρόπουλος διηύθυνε ένα δικό του έργο την Ταφή. Σε ηλικία 22 χρονών έγραψε μιά όπερα Soeur Beatrice, σε κείμενο του M. Maeterlinck, που παίχτηκε το 1920 στο τότε Δημοτικό Θέατρο με την Κατίνα Παξινού στον πρώτο ρόλο. Ως το 1937 συνέθετε διάφορα έργα για πιάνο, ορχήστρα, έγραφε μουσική δωματίου, τραγούδια και έκανε διάφορες διασκευές. Από το 1938 αφιερώθηκε αποκλειστικά στην διεύθυνση ορχήστρας.
Το 1920, με υποτροφία του Ωδείου Αθηνών, παρέμεινε για ένα χρόνο στις Βρυξέλες και μετά στο Βερολίνο, όπου έζησε τρία χρόνια. Το 1924 ήρθε στην Αθήνα όπου και αποφάσισε να μείνει οριστικά. Το 1925-1927 διηύθυνε την Ορχήστρα του Συλλόγου Συναυλιών, ενώ την περίοδο 1927-1937 υπήρξε αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών. Παράλληλα, στα χρόνια αυτά διηύθυνε ορχήστρες, σε έκτατες εμφανίσεις, και σε άλλες ευρωπαικές πόλεις.
Το 1936 διηύθυνε με μεγάλη επιτυχία τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστώνης, ενώ το 1937 και πάλι τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστώνης όπως και της Μιννεάπολης. Το 1938 διορίστηκε μόνιμος μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας της Μιννεάπολης, θέση που διατήρησε ως το 1949, ενώ παράλληλα διηύθυνε μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 1949-1950 προσελήφθη ως συνδιευθυντής, μαζί με τον Leopold Stokowsky, της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης. Τον επόμενο χρόνο ο Stokowsky αποσύρθηκε και ως εκ τούτου ο Μητρόπουλος παρέμεινε μόνος ως το 1958. Τον ίδιο χρόνο παραιτήθηκε από καλλιτεχνικός διευθυντής της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης και τη θέση του κατέλαβε ο Leonard Bernstein, ενώ ο Μητρόπουλος παρέμεινε ως έκτακτος μαέστρος, διευθύνοντας παράλληλα και τη Μητροπολιτική Όπερα.
Το 1953 υπέστη το πρώτο καρδιακό επεισόδιο, ενώ το 1959 το δεύτερο και σοβαρότερο. Στις 2 Νοεμβρίου του 1960, ενώ διηύθυνε μια δοκιμή της Τρίτης Συμφωνίας του Mahler, υπέστη μία ακόμη καρδιακή προσβολή, οπότε και πέθανε με τη μπαγκέτα στο χέρι. Όσο ζούσε, αλλά και στη διαθήκη του, είχε εκφράσει την επιθυμία η σορός του να καεί και η τέφρα του να διακομισθεί στην Ελλάδα. Η καύση έγινε στο Lugano και η τέφρα του μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Υστερα από μια επίσημη αλλά και συγκινητική τελετή στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, η τέφρα του Δημήτρη Μητρόπουλου έμεινε για κάποιο διάστημα στο Ωδείο Αθηνών και έπειτα μεταφέρθηκε στο Α’ Νεκροταφείο, σε τάφο που παραχώρησε ο Δήμος Αθηναίων κατασκευασμένο από το γλύπτη Γιάννη Παππά.
[Το παρόν βιογραφικό σημείωμα βασίζεται σε κείμενο το οποίο συνέγραψαν η Χριστίνα Βάρδα και η Σόφη Παπαγεωργίου, για τον κατάλογο της έκθεσης για τον Δημήτρη Μητρόπουλο, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, το έτος 1993]
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ - SCOPE AND CONTENT
Το Αρχείο Δημήτρη Μητρόπουλου μεταξύ άλλων αποτελείται από: α) χειρόγραφες μουσικές παρτιτούρες για πιάνο, τραγούδια, μουσική δωματίου, ορχήστρα, όπερα, διασκευές κ.ά., β) μουσικές σημειώσεις και αναλύσεις μουσικών έργων, γ) προσωπική αλληλογραφία, δ) λευκώματα με συνεντεύξεις, παρουσιάσεις και μουσικές κριτικές, ε) μουσικά προγράμματα συμφωνικών ορχηστρών, και στ) φωτογραφίες.
Οι χειρόγραφες μουσικές παρτιτούρες, που δωρήθηκαν στη Γεννάδειο από τους Καίτη Κατσογιάννη και James Dixon το 1963, συμπεριλαμβάνουν συνθέσεις από τα χρόνια του Ωδείου Αθηνών (1910-1919) και τη λεγόμενη «Ελληνική περίοδο» (1924-1937). Τα πνευματικά δικαιώματα των μουσικών χειρογράφων του Δημήτρη Μητρόπουλου έχουν παραχωρηθεί από τον James Dixon στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Το 1981 προστέθηκε η Συλλογή της Καίτης Κατσογιάννη στην οποία συμπεριλαμβάνονται η αλληλογραφία και τα λευκώματα. Τα τελευταία περιέχουν αποκόμματα ελληνικών και ξένων εφημερίδων με συνεντεύξεις, παρουσιάσεις και μουσικές κριτικές σχετικές με το έργο του Μητρόπουλου. Το αρχείο συνεχίζει να εμπλουτίζεται με μικρές δωρέες δευτερογενούς υλικού από φίλους και θαυμαστές του Μητρόπουλου.
ΕΝΟΤΗΤΑ Ι: ΜΟΥΣΙΚΑ ΕΡΓΑ - SERIES I: MUSICAL WORKS
ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙ: ΜΟΥΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ - SERIES II: ESSAYS AND NOTES
ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ - SERIES III: CORRESPONDENCE
ΕΝΟΤΗΤΑ ΙV: ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ - SERIES IV: PERSONAL
ΕΝΟΤΗΤΑ V: ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ - SERIES V: SCRAPBOOKS AND PROGRAMS
ΕΝΟΤΗΤΑ VI: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - SERIES VI: PHOTOGRAPHS
ΕΝΟΤΗΤΑ VII: ΔΩΡΕΕΣ ΥΛΙΚΟΥ - SERIES VII: GIFTS
ΕΝΟΤΗΤΑ VIII: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΜΝΗΜΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
SERIES VIII: EVENTS COMMEMORATING DIMITRI MITROPOULOS