㽶Ƶ

Konstantinos D. Karavidas Papers

Αρχείο Κωνσταντίνου Δ. Καραβίδα


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ - COLLECTION OVERVIEW

Collection Number: GR ASCSA GL KDK 086
Name (s) of Creator (s): Konstantinos Karavidas (1890-1973)
Title: Konstantinos Karavidas Papers
Date [bulk]:
Date [inclusive]:
Language(s): Greek, English
Summary: The collection consists of official documents; memoranda; treatises and newspaper clippings pertaining to Macedonia and the works of the Agricultural Bank (i.e. land reclamation, loans); personal correspondence and literary manuscripts; periodicals; and newspapers
Quantity: 21 linear meters
Immediate Source of Acquisition:  Gift of Zoe Karavida - Kalliga, 1986-1989, 1990.
Information about Access: The papers are catalogued and  available for research.
Cite as: 㽶Ƶ, Archives, Konstantinos Karavidas Papers (Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, Τμήμα Αρχείων, Αρχείο Κωνσταντίνου Καραβίδα)
Note: Processed by D. Samiou and M. Korasidou, 1989-1990; the collection was additionally processed and catalogued by Eleftheria Daleziou, 2008.
 

For more information, please contact the Archives:
The 㽶Ƶ
54 Souidias Street, Athens 106 76, Greece,
phone: 213-000-2400 (ext. 425) 
Contact via E-mail


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ - BIOGRAPHICAL NOTE

Ο Κωνσταντίνος Καραβίδας γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1890. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Πάτρα και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1908 έως το 1912, κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Νομική,  έλαβε μέρος στους αγώνες για το Δημοτικισμό με ηγέτες τους Αλέξανδρο Δελμούζο, τον Φίλιππο Δραγούμη και άλλους. Υπηρέτησε στους Βαλκανικούς Πολέμους το 1912 στην Αετορράχη και το 1913 στις μάχες του Κιλιντίρ, της Δοϊράνης και της Στρώμνιτσας και στο Πέτσοβο. Το 1914 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την αποφοίτηση του προσλήφθηκε ως ακόλουθος νομαρχίας και υπηρέτησε στη Νομαρχία Ναυπλίου.

Το 1917 εντάχθηκε στο Εθνικό Κίνημα Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις και για ένα διάστημα βρέθηκε στο Πολιτικό Γραφείο του Ελευθέριου Βενιζέλου. Λίγο αργότερα τοποθετήθηκε στη Γενική Διοίκηση Μακεδονίας με αρμοδιότητες σε ζητήματα εποικισμού έως το Σεπτέμβριο του 1920. Μετά την παραίτηση του από τη Γενική Διοίκηση Μακεδονίας το 1920 και έως το 1926 ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία αρθρογραφώντας σε διάφορα έντυπα.  Στις αρχές του 1922 βρέθηκε στην  Ύπατη Αρμοστεία Σμύρνης με την ιδιότητα του δημοσιογράφου. Για ένα μικρό διάστημα πριν τη μετάβαση του στη Σμύρνη διετέλεσε επίσης διευθυντής του περιοδικού  ‘Πολιτική Επιθεώρησις’ του Ίωνος Δραγούμη, που εξέδιδε τότε ο αδελφός του Φίλιππος Δραγούμης. Μετά την επιστροφή του από τη Σμύρνη και μέχρι το 1924 ο Κωνσταντίνος Καραβίδας εξέδιδε μαζί με το Ντίνο Μαλούχο το περιοδικό ΄Κοινότης’. Από το 1926 έως το 1930 εργάστηκε ως τμηματάρχης του Υπουργείου Εξωτερικών στη Βόρεια Ελλάδα με αρμοδιότητες σε ζητήματα εποικισμού.  Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο Καραβίδας  συνέταξε  πλήθος εκθέσεων και υπομνημάτων για το προσφυγικό ζήτημα, τον εποικισμό και την ανταλλαγή των πληθυσμών. To 1932 προσλήφθηκε στην Αγροτική Τράπεζα. Ασχολήθηκε με την οργάνωση των έργων εγγείων βελτιώσεων σε μικρές κοινότητες σε όλη την επικράτεια.  Οι εκθέσεις και τα υπομνήματα του για τα εγγειοβελτιωτικά έργα αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι του αρχείου του.
Συνταξιοδοτήθηκε από την Αγροτική Τράπεζα  το 1953.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη  της ‘Δημοκρατικής Ομάδας.’ Την περίοδο της Κατοχής συμμετείχε ενεργά στην έκδοση της παράνομης αντιστασιασικής εφημερίδας ‘Ο Δημοκράτης’. Το πλούσιο συγγραφικό του έργο περιέχει μελέτες, συλλογές ποιημάτων και διηγήματα. Μερικά από τα αυτοτελή δημοσιευμένα συγγράμματά του: Εύρωπος (1925), Δωρικόν Άσμα (1926), Η Μακεδονοσλαβική Αγροτική Κοινότης (1926), Η πύκνωσις των αγροτικών μας πληθυσμών (1927), Σοσιαλισμός και Κοινοτισμός (1930), Αγροτικά (1931). Ο Καραβίδας έχει επίσης δημοσιεύσει σειρά άρθρων σε πολλές εφημερίδες με ποικίλη θεματογραφία.

Πέθανε το Μάρτιο του 1973 έπειτα από μακρά ασθένεια. Ο Κωνσταντίνος  Καραβίδας ήταν παντρεμένος με την Τούλα Μ. Κωτσάκη με την οποία απέκτησαν μια κόρη τη Ζωή, σύζυγο του Κ. Π. Καλλιγά. Σχετικά με τον κοινοτισμό και τη συμβολή του Κωνσταντίνου Καραβίδα, βλ. το άρθρο "Κοινοτισμός, Μια αίγλη φωτός!", εφημερίδα Μακεδονία Κυριακή 07.11.2010.


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΝΟΤΗΤΩΝ - SCOPE AND CONTENT

Το αρχείο αποτελείται από μελέτες, εκθέσεις, υπομνήματα, χειρόγραφα και δακτυλόγραφα χειρόγραφες σημειώσεις για θέματα επιστημονικά και ποικίλου ενδιαφέροντος, αλληλογραφία προσωπική και  επαγγελματική, έντυπα και αποκόμματα. Χωρίζεται σε πέντε ενότητες:

Ενότητα Ι. Επαγγελματική Δραστηριότητα.  [Φακ. 1-79]
Οι φάκελοι της πρώτης ενότητας περιέχουν μελέτες, εκθέσεις, υπομνήματα, επαγγελματική αλληλογραφία και σημειώσεις του ΚΔΚ που αφορούν στην επαγγελματική του δραστηριότητα από την πρώτη του θέση στη Νομαρχία Αργολίδας και στη συνέχεια στο Πολιτικό Γραφείο του Ελευθερίου Βενιζέλου, στη Διεύθυνση Εποικισμού Μακεδονίας και την πρόσληψη του στην Αγροτική Τράπεζα. 
Υποενότητα ΙΑ.1915-1931 Υπουργείο Εσωτερικών - Πολιτικό Γραφείο Βενιζέλου - Αρμοστεία Σμύρνης - Εποικισμός Μακεδονίας
Υποενότητα ΙΒ. 1932-1955. Αγροτική Τράπεζα
Υποενότητα ΙΓ. Παράλληλες Δραστηριότητες

Ενότητα ΙΙ. Εργογραφία [Φακ. 80-106]
Οι φάκελοι περιέχουν χειρόγραφα, σημειώσεις,  έντυπα βιβλίων του, μελέτες (χειρόγραφες και δακτυλόγραφες) καθώς και μεγάλο μέρος της αρθρογραφίας του.

Ενότητα ΙΙΙ. Αλληλογραφία Προσωπική και Επαγγελματική [Φακ. 107-114]
Η ενότητα περιλαμβάνει αλληλογραφία προσωπική και επαγγελματική ταξινομημένη χρονολογικά.

Ενότητα ΙV. Προσωπικά –Οικογενειακά [Φακ.115-130]
Η ενότητα περιλαμβάνει φωτογραφίες, προσωπικά έγγραφα και αντικείμενα, ημερολόγια και  καθώς και υλικό που αφορά σε άτομα του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος.

Ενότητα V. Ποικίλες σημειώσεις και αποκόμματα [Φακ. 131-152]
Οι φάκελοι περιλαμβάνουν χειρόγραφες σημειώσεις του ΚΔΚ με ποικίλη θεματογραφία και πλήθος αποκομμάτων το οποίο έχει ταξινομηθεί χρονολογικά και θεματικά όπου αυτό ήταν δυνατό.


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΣΚΤΗΣΗΣ - PROCESSING HISTORY

Το αρχείο του Κωνσταντίνου Δ. Καραβίδα δωρήθηκε στα Αρχεία της  Γενναδείου Βιβλιοθήκης απο την κόρη του Ζωή Καραβίδα Καλλιγά το διάστημα 1986-1989.

Η ταξινόμηση του αρχείου  του Κωνσταντίνου Δ. Καραβίδα ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1989. Οι κυρίες Δ. Σαμίου και Μ. Κορασίδου ταξινόμησαν το αρχειακό υλικό της πρώτης παραλαβής που βρισκόταν σε 20 χαρτοκιβώτια και αποτελούνταν από έγγραφα, βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά  Το υλικό τοποθετήθηκε προσωρινά σε μη αρχειακούς φακέλους. Ο κατάλογος αυτής της κατάταξης αποτελούνταν από μια λίστα με τους αριθμημένους καινούριους φακέλους καθώς και επιγραμματική περιγραφή του περιεχομένου.  Στις 20.5.1990 το αρχείο εμπλουτίστηκε με καινούριο υλικό δωρεά της Κας Καραβίδα-Καλλιγά το οποίο παρέμεινε αταξινόμητο μέχρι τον Ιανουάριο του 2008. Η ταξινόμηση της τελευταίας παραλαβής καθώς και η πλήρης καταλογογράφηση του συνόλου του υλικού ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2008 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου απο την αρχειονόμο/ιστορικό Ελευθερία Δαλέζιου.