Νεότερη Ελληνική Ιστορία
Ελληνική Επανάσταση
Το τμήμα που αφορά στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας (1821-1829) περιέχει μία μεγάλη ποικιλία έργων που συμπεριλαμβάνουν και μαρτυρίες πολλών Ελλήνων και φιλελλήνων. Ξεχωρίζουν τα Απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη και του Μακρυγιάννη, καθώς επίσης τα έργα των Leicester, Stanhope, Samuel G. Howe και James Emerson. Υπάρχουν, επίσης, πολλά φυλλάδια της κρίσιμης αυτής περιόδου που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Πέρα από το υλικό που σχετίζεται με τα ιστορικά γεγονότα, η ενότητα περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με το φιλελληνικό κίνημα, διπλωματικές αποστολές, βιογραφίες, χαρτογραφία, εικονιστικές αναπαραστάσεις, ποιητικά και θεατρικά έργα για τον Αγώνα, καθώς και χειρόγραφα.
Οι πίνακες του Μακρυγιάννη
Ανάμεσα στους πιο σημαντικούς θησαυρούς της Γενναδείου είναι μία σειρά πινάκων που αναπαριστούν επεισόδια του αγώνα της Ανεξαρτησίας και έγιναν για λογαριασμό του στρατηγού Μακρυγιάννη από τους Λάκωνες ζωγράφους Παναγιώτη και Δημήτριο Ζωγράφο (1836-9). Οι σκηνές ζωγραφίστηκαν πρώτα σε ξύλο για τον ίδιο το Μακρυγιάννη και μετά σε χαρτί σε τέσσερις σειρές, που ο στρατηγός προσέφερε στον Όθωνα, και στους ηγεμόνες των μεγάλων δυνάμεων: τον τσάρο Νικόλαο Β΄, τη βασίλισσα Βικτωρία της Αγγλίας και το Λουδοβίκο Φίλιππο της Γαλλίας. Από αυτές, γνωστές σήμερα είναι της Γενναδείου, που ανήκε στον Όθωνα, και της Βικτωρίας, που βρίσκεται στον Πύργο του Windsor.
Λόρδος Βύρωνας
H συλλογή της Βιβλιοθήκης γύρω από το Βύρωνα είναι πολύ πλούσια. Ο George Gordon, γνωστός ως Lord Byron υπήρξε ο πιο ονομαστός φιλέλληνας. Τα ποιήματα και ο πρόωρος θάνατός του αφύπνισαν ευνοϊκά αισθήματα για την Ελληνική Επανάσταση κι έτσι είναι φυσικό ότι ο Γεννάδιος ενδιαφέρθηκε γι’ αυτόν και συνέλεξε τα έργα του, καθώς και σχετικά βιβλία. Το πιο σπάνιο κομμάτι είναι το τετράστιχο που έγραψε ο ποιητής το 1818 για τη γέννηση του γιου του Άγγλου προξένου στη Βενετία. Το κείμενο μεταφράστηκε σε έντεκα γλώσσες και τυπώθηκε σε δέκα ή και λιγότερα αντίτυπα. Το αντίτυπο της Γενναδείου είναι αφιερωμένο στη μητέρα του παιδιού από το νονό του, τον κόμη Rizzo.
Στη βιβλιοθήκη υπάρχουν, επίσης, βιβλία που ανήκαν κάποτε στον ίδιο το Βύρωνα, ανάμεσα σ’αυτά και δύο αντίτυπα της μετάφρασης της Ιλιάδας σε δημοτική γλώσσα από τον Νικόλαο Λουκάνη, έκδοση του 1640, μαρτυρία για το ενδιαφέρον του νεαρού ποιητή για την καθομιλουμένη. Υπάρχουν, επίσης, πολλές εικόνες για την ποίηση του Βύρωνα, μερικές πρωτότυπες, καθώς και το τελευταίο πορτραίτο του ποιητή, μία υδατογραφία από ένα σκίτσο ζωγραφισμένο λίγο πριν το θάνατό του στο Μεσολόγγι. Στη συλλογή περιλαμβάνονται και ορισμένα από τα ενθυμήματα του Βύρωνα: μία τούφα από τα μαλλιά του· μια θήκη για σημειώσεις με τα αρχικά του· ένας μικρός δίσκος· σφραγίδες· ένα ρολόι· ένα κομμάτι από τη σκωτσέζικη ζακέτα που φορούσε στο Μεσολόγγι, και ένα μισοτελειωμένο κέντημα της ετεροθαλούς αδελφής του Augusta Leigh. Το πιο συγκινητικό ίσως αντικείμενο είναι το στεφάνι από δάφνη και αγριολούλουδα που απέθεσε ο λαός του Μεσολογγίου στο νεκρό ποιητή και που είχε τοποθετηθεί στο φέρετρό του όταν είχε εκτεθεί για λαϊκό προσκύνημα στο Λονδίνο.
Αδαμάντιος Κοραής
Ο Αδαμάντιος Κοραής (1748-1833) ήταν η πιο εξέχουσα πνευματική προσωπικότητα της ελληνικής παλιγγενεσίας στις πρώτες δεκαετίες του 19ου αι. Πίστευε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της εθνικής ενότητας και συνείδησης ήταν η κοινή γλώσσα. Συνέδραμε στο σκοπό της Ελληνικής Επανάστασης εκδίδοντας διάσημα έργα Ελλήνων κλασικών συγγραφέων. Η Βιβλιοθήκη έχει σχεδόν όλες τις εκδόσεις του Κοραή και μία ευρεία συλλογή βιβλίων και δοκιμίων που έχουν γραφτεί για αυτόν.
Βασίλειο της Ελλάδος
Σε αυτή τη θεματική ενότητα ο Γεννάδιος συγκέντρωσε όλες τις εκδόσεις σχετικά με την ιστορία της Ελλάδας αφότου έγινε ανεξάρτητο κράτος, καθώς και την ιστορία των πολιτικών και κυβερνητικών θεσμών. Περιέχει επίσης, μία άριστη συλλογή νόμων και καταστατικών διαφόρων ιδρυμάτων και οργανισμών από τα μέσα του 19ου έως το 1930.
Ανατολικό Ζήτημα
Ο Γεννάδιος είχε μία πολύ περιεκτική συλλογή φυλλαδίων, άρθρων και άλλων μελετών σχετικά με το Ανατολικό Ζήτημα, ένα δύσκολο πρόβλημα της ευρωπαϊκής διπλωματίας του 19ου αι. Το Ανατολικό Ζήτημα ξεκίνησε το 1774 με τη Συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζί ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία και έληξε με τη Συνθήκη της Λωζάνης (1923). Η συλλογή αναφέρεται και σε ορισμένα άλλα σπουδαία γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας που έλαβαν χώρα την περίοδο αυτή, όπως οι Ναπολεόντιοι Πόλεμοι, η Ελληνική Επανάσταση, ο Κριμαϊκός Πόλεμος και ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι στα Λευκώματα του Γενναδίου
Ανεκτίμητες πληροφορίες για την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας Ιδιαίτερης παρέχει η συλλογή φωτογραφιών των Βαλκανικών Πολέμων (1912-3) που περιέχονται στα λευκώματα του Ιωάννη Γενναδίου.